”Sluta känn efter” som högsensitiv?

HSP – Highly sensitive persons. Du har säkert hört talas om det. Kanske är du högsensitiv själv eller känner någon som är det. Det sägs ju att var femte person har detta personlighetsdrag. För mig var det en stor lättnad när jag för cirka sex-sju år sedan hörde talas om detta fenomen. Det ringade in mig fullständigt och många pusselbitar föll på plats. Framförallt hjälpte det mig att acceptera mig själv på ett helt annat sätt när jag insåg att min känslighet inte är något ”fel som jag måste övervinna” utan ett personlighetsdrag som jag behöver lära mig att acceptera och leva efter. Jag slutade att kämpa emot alla kroppens signaler och tankar om att ”alla andra orkar, då ska jag också orka”. Jag orkar en hel massa, minst lika mycket som andra, men jag behöver också mer tid för mig själv för att låta intrycken landa.

HSP innebär att man har en finkänsligt och medfött nervsystem som gör att hjärnan tar in alla sorters intryck djupare än vad genomsnittet gör. Detta gör också att hjärnan lätt blir överbelastad och man behöver i regel mer tid än andra för att bearbeta alla lager av intryck. På många sätt är det en belastning, då det knappast premieras i samhället. Det anses som bekant fint att vara ute och träffa människor, att göra så mycket som möjligt och så fort som möjligt. Att det händer mycket i det inre spelar ingen roll, för det är det som syns som räknas. Det är samma klassiska logik som att det är mer positivt att vara utåtvänd än inåtvänd.

”Ta inte saker så allvarligt”, ”äh, skit i det där”, ”sluta tänk så mycket”, ”sluta känn efter”… ja listan kan göras lång på alla uppmaningar man får som högsensitiv. Detta är också uppmaningar jag ger mig själv dagligen. Jag är dock lite kluven i detta. Alla fungerar ju olika och att ge en högsensitiv person rådet att ”sluta känna efter” framstår som smått komiskt. Samtidigt som vi säkert behöver påminna oss om att inte ta saker så allvarligt, är det ju vår natur att göra just det. Att streta emot det faktum att vi är kännande varelser med hyperaktiva känselspröt, kommer vara en evig kamp i uppförsbacke. Däremot behöver vi hitta en balans i allt och försöka få distans till det vi känner. Jag tycker ärligt talat det är skitsvårt och något jag brottas med dagligen. Förhoppningsvis blir det lättare i takt med att man blir äldre och mer obrydd. Kan det vara så?

Jag tror det tar ett tag att hitta en rutin som funkar, när man väl insett att man är högsensitiv. Det svåraste för mig har inte varit att acceptera min känslighet i teorin, utan i praktiken. I teorin har det känts smickrande, men i praktiken har det känts som en börda. Även om jag har lärt mig vad jag behöver och var mina gränser går, är det så frestande att ösa på och ”glömma bort” att lyssna in mig själv. Jag kan pressa mig själv långt över mina gränser, men fallet blir då större och som följd behöver jag ännu mer tid för att resa mig mentalt. Jag har också haft svårt för att stå upp för mina behov gentemot andra. Folk har svårt att förstå. Kanske inte i teorin, men i praktiken. För när man väl står där och uttalar ett behov mottas det inte alltid lika positivt. Folk blir förvånade, besvikna eller irriterade. Som högsensitiv är det hemskt att få den reaktionen och man vill direkt in och kompensera, släta över eller pressa sig själv lite till – för att döva ett dåligt samvete som man inte ens borde ha.

Det är lätt att fokusera på alla nackdelar när det kommer till högkänslighet. I alla fall är det så för mig. Det är viktigt att påminna sig om att det faktiskt också kan vara himlastormande fantastiskt att vara högsensitiv. Det får bli ett annat inlägg, antar jag. Tills dess får ni gärna dela er syn på HSP och hur ni hanterar det!

10 reaktioner på ””Sluta känn efter” som högsensitiv?

 1. Sofia Ekholm skriver:

  ”Det svåraste för mig har inte varit att acceptera min känslighet i teorin, utan i praktiken. I teorin har det känts smickrande, men i praktiken har det känts som en börda.”
  Precis så för nig oxå, och så mycket igenkänning på det där med att hävda behov som inte tas emot bra och så vill man släta över och orka ända… 😅 Kämpa på, varje liten seger tar oss närmare oss själva ❤️

  Gilla

 2. Leif Grytenius skriver:

  Tjohoo!

  Va kul att du också intresserar dig för HSP Helena 🙂

  Skulle vara kul att höra om dina erfarenheter inom arbetsvetenskapen och vad du har märkt där som har kopplingar till högkänslighet ♥

  Be Sensitive and Proud
  Leif

  Gillad av 1 person

  • mellanradernahelena skriver:

   Tack för din kommentar Leif! 🙂 Och tack för tipset, jag skulle absolut kunna skriva om HSP i arbetslivet. Jag tror chefer ofta har dålig förståelse för anställda med högkänslighet. Arbetets utformning är sällan anpassat så att det passar alla. För mig skulle det t.ex. vara otänkbart att jobba i kontorslandskap mm. /Helena

   Gillad av 1 person

   • Leif Grytenius skriver:

    De kommentarer vi får stämmer väl med det du skriver, att chefer ofta har dålig förståelse för anställda med högkänslighet. Från föräldrar får jag liknande synpunkter fast då handlar det om dålig förståelse från skolan och de högkänsliga barnens situation.

    Kontorslandskapen verkar vara lika populära som Svarte Petter 🙂

    Gillad av 1 person

   • mellanradernahelena skriver:

    Vad intressant det du skriver! Ja, för mig hade det varit en mardröm med kontorslandskap, jag hade inte fått gjort någonting utan bara varit stressad och irriterad av alla intryck. Jag har haft problem bara att sitta i en korridor trots eget rum, pga alla ljud utanför.

    Har kikat på din hemsida, vilket fin, intressant och framförallt viktig verksamhet ni verkar ha! 🙂 Kommer fortsätta titta in där med jämna mellanrum!

    Gillad av 1 person

 3. Ping: Högkänslighet i teori och praktik | Sofia Ekholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s