Hänger du inte med i filmen? Du kanske är dum… eller bara högkänslig?

Även om det inte har tagit några större proportioner i livet, har jag ändå varit lite förundrad, ja nästan fascinerad, över varför jag har så svårt att hänga med i filmer och serier. Jag vet ju att jag inte är dum (iallafall inte utöver det vanliga – hoppas jag). Jag vet också att handlingarna inte brukar vara så där uppseendeväckande komplicerade. Så varför händer det nästan uteslutande att jag sitter där som ett frågetecken när filmen är slut och en sambo som bara suckar åt mig?

Jag fokuserar på detaljer och missar det viktiga

Sedan slog det mig att det egentligen inte är så illa att jag inte kan hänga med, utan snarare så att jag faktiskt inte försöker. Min hjärna, ja hela min själ, är absorberad i rollkaraktärerna och deras relationer och liv. Även alla detaljer som säger rum vid sidan av själva handlingen, så som varför ingen äter av den färdiga middagen utan bara går därifrån, vem som hade tänkt hämta hem barnen eller vad de egentligen tycker om den irriterande grannen. Sådana grejer är för mig betydligt mer intressant än att försöka lista ut vem mördaren är eller vad som nu är målet med filmen. Detta gör alltså att mitt fokus lätt försvinner från själva råhandlingen. Denna selektion av händelser sker för mig helt omedvetet, vilket innebär att när jag väl sitter där under filmkvällen har jag ingen aning om att jag mer eller mindre blundar för det som de flesta andra fokuserar på.

Högkänsliga har svårt att hänga med i filmer

Inte är det ofta, men titt som tätt får jag ändå glänsa. Stunder då min omgivning ser mig i ett nytt skimrande ljus. Stunder då bilden av mig som hopplös filmmänniska istället, om än mycket tillfälligt, ersätts av tämligen imponerade ögonkast.  Ja, detta är givetvis tillfällen när någon av alla de där tusentals detaljer jag snappat upp  visat sig vara avgörande för hela filmen. Tillfällen då har jag kunnat förutse slutet eller lösningen långt före alla andra. Tillfällen då jag är helt frågande till hur de andra inte har kunnat se en sådan uppenbar sak.

4 reaktioner på ”Hänger du inte med i filmen? Du kanske är dum… eller bara högkänslig?

 1. lingva skriver:

  Haha, jag känner igen mig SÅÅÅ mycket!! Jag lever mig in i filmerna så mycket att jag tappar både tid och rum. Sitter och tittar på kläderna eller ögonkasten, reflekterar över vad som just hänt eller tar in rollspelarnas kemi så att jag helt missar vad replikerna just var…

  Gillad av 1 person

  • Mellan raderna skriver:

   Haha, vad lustigt att man delar så många ”märkliga” egenheter med så väldigt många fler än man tror! 😀 Jag trodde jag var typ ensam om detta och hade ingen aning om att det var en typisk konsekvens av HSP – förrän jag läste en tråd på facebook…

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s