Black me – För eller emot Black Friday?

Det var det här med Black Friday… Eller borde jag säga Black weekend? Eller rent av Black week? Ja, oavsett har ju denna sensation växt sig hysterisk i Sverige senaste åren. Jag känner mig lite kluven – självklart inför själva sensationen i sig men framförallt inför debatten kring den.

Vad gäller sensationen i sig, kan jag tycka det är snudd på pinsamt att vi så rakt av och med sådan brist på eftertanke kopierar och omfamnar alla happenings direkt från USA. Som Halloween till exempel. Varför har den fina allhelgonahelgen blivit kopplad till skräck? Osympatiskt, tycker jag – i samma sekund som jag också inser att jag låter som tant Agda, 79. Oavsett vad kan jag även känna viss avsmak när det gäller Black Friday. Varför uppmuntra till ännu mer köphets?

Men. Är det något som stör mig ännu mer så är det faktiskt den hysteriska diskussionen kring Black Friday, som framförallt förs av hysteriska PK-människor. Hela mitt facebook-flöde liknar för närvarande en enda krigskamp där människor ser det som sin livsuppgift att predika för sina mindre vetande medmänniskor hur de bör leva sina liv.

Jag undrar i mitt stilla sinne varför allt jämt måste vara så svart eller vitt? Jag skulle föredra en mer nyanserad diskussion och ett helhetsperspektiv. Vad spelar det ens för roll vad jag köper eller inte köper under Black Friday, om jag inte ser till mina konsumtionsvanor över hela året?

Jodå, jag har allt fyndat. Faktiskt mer än vanligt ska erkännas. Jag är över lag knappast en storshoppare, utan föredrar att laga och suga musten ur mina prylar innan jag köper nya. Jag har därför inte ett dugg dåligt samvete över att jag nu unnat mig ett gäng med grejer. Det är dessutom grejer jag behövde och hade planerat att köpa. Man behöver ju inte vara en dum kund, bara för att man eventuellt ogillar ett koncept. Varför skulle jag köpa dessa grejer innan eller efter Black Friday, när jag kan köpa dem Black Friday och få en rejäl rabatt? Vad är vitsen med att bojkotta och haaata Black Friday, för att sedan shoppa loss veckan efter istället? Att däremot handla enorma mängder på Black Friday; grejer som man annars aldrig hade köpt, det får gärna diskuteras.

Jag hyllar inte Black Friday, lika lite som jag tänker bojkotta det. Jag bidrar inte till köphets - lika lite som jag är en dum kund. Jag ser det inte svart eller vitt. Jag är emot komsumtionshetsen över lag, men självklart gör jag helst mina inköp under de dagar det gynnar mig mest. Det behöver inte vara svårare än så.

Hur förhåller NI er till Black Friday? Sprid gärna vidare och dela med er av era åsikter!

3 reaktioner på ”Black me – För eller emot Black Friday?

  1. Zilia Ving skriver:

    Haha. Hej tant Agda! Tant Hulda här. 😉 Jag tycker precis som du att det är synd att den fina allhelgonahelgen har blivit en mörk och ”ond” helg. Och Black Friday är jag väl lite kluven till också.

    Mvh Hundraåringen

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s