Insomnia

Vi har haft det lite kämpigt med vår sömn (eller borde jag säga brist på sömn?) här hemma senaste tiden… Att något som borde vara så enkelt, att bara lägga sig ned och slappna av, ska behöva vara så svårt och komplicerat.

Om vi börjar med busungens dagsvila har hon i princip sovvägrat totalt. Varenda dag har vi försökt söva henne i minst två timmar och när hon tillslut somnar (om hon somnar alls) har hon vaknat redan efter 40 minuter. Trots att hon bevisligen varit övertrött har det varit samma procedur även på kvällen. Vi har alltså lagt ned orimligt mycket tid på att försöka få henne att sova och knappt fått egen tid varken på dagen eller kvällen. Detta gör mig lite (läs: mycket) stressad. Hon är ju trots allt bara 1 år och 7 månader, känns lite väl tidigt att redan sluta sova på dagen? Igår verkade det dock bättre, så håller tummarna krampaktigt för att det bara är en tillfällig fas.

Blir för övrigt så provocerad när jag får höra om alla andra barn som sover heeeela tiden. Flera timmar på dagen och sen somnar de ändå helt utan problem redan kl 19. De där tabellerna som finns för att visa ”normal” sovtid för bebisar och barn i olika åldrar, har alltid känts främmande för oss. Busfröt har aldrig någonsin sovit så mycket. Egentligen är jag jätteglad att hon är en så sprallig och livsbejakande liten unge (livet är alldeles för spännande för att slösa bort det på att sova!), det är bara det att det är så svårt att hinna få något gjort.

Som för att spetsa till mitt tålamod lite extra har jag knappt sovit någonting själv heller. Lägger mig kl 23 och somnar kl 04, och så upp igen vid 7, inga konstigheter. Fick plötsligt nog igår och ringde gråtfärdig vårdcentralen angående sömnpiller. Jag har testat tabletter förut, men ingenting som inte varit gravt beroendeframkallande har bitit på mig. Skämtar alltid om (eller hmm, är det verkligen ett skämt?) att någon ska skalla mig med en stekpanna så jag tuppar av. Det är förmodligen det enda som fungerar på mig. Så några större förhoppningar om dessa piller har jag inte, men värt ett försök i alla fall! Borde förmodligen ha tagit tag i situationen för längesedan och krävt att få testa hela arsenalen av piller, men har fått sådan ångest av blotta tanken på att diskutera mina sömnproblem med nonchalanta och överrestriktiva läkare ovilliga att skriva ut något starkare än Alvedon. Det är något med vården och att aldrig riktigt bli tagen på allvar…

Höstens färger ger energi när man är trött

Så med detta sagt… vem kan egentligen klandra mitt stackars barn? Hon brås ju för guds skull bara på sin mor! Jag har varit så här extrem hela mitt liv. Jag minns när jag själv var liten och sovvägrade. En gång minns jag speciellt… Min farmor var barnvakt och satt tålmodigt i mitt barnrum och löste korsord timme efter timme i väntan på att jag skulle somna. Hon hade förmodligen plöjt igenom hela korsordsboken och hunnit läsa samma Allers tio gånger, men inte somnade jag för det. Oh nej. Jag hade stenkoll. Varje gång hon sneglade åt mitt håll för att kolla sovstatus, tittade jag upp som en liten ubåt från sängen för att visa att jag absolut inte på jättesuperlånga vägar hade somnat. Förmodligen världens jobbigaste ungjävel.

(Obs! Min sambo sover, och har alltid sovit, som en KUNG. Ifall någon undrade…)

Man får energi av alla vackra höstlöv

Nog om sömnbrist. När jag för en gångs skull inte försöker sova, behöver jag kanske inte lägga min tid på att skriva om det…  kan man tycka. Hur som helst. Jag njuter åtminstone mycket av alla färger runt omkring mig just nu. Det ger ju energi, om man ska tänka lite positivt. Ska försöka suga in alla fina färger nu inför den långa gråa vintern som väntar!

4 reaktioner på ”Insomnia

 1. Sofia Ekholm skriver:

  Antar att du testat insomningstabletter? Funkar sådär för mig, däremot kan en atarax (ej beroendeframkallande lugnande) göra att jag slappnar av och därmed somnar lättare samt sover hela natten. Lycla till!!

  Gillad av 1 person

 2. Mellan raderna skriver:

  Jo det namnet låter bekant, tror jag testat det någon gång för längesen, men kommer inte ihåg om det hjälpte. Just nu testar jag Propavan iallafall, som inte heller ska vara beroendeframkallande… får se hur det går 🙂 Tack! ❤

  Gilla

 3. lingva skriver:

  Vad fint med en blogg som lyfter de mer personliga aspekterna av ett liv. Tankar och reflektioner och vardagsliv. Såna bloggar behövs det mer av! Och du skriver väldigt bra och intressant! 🙂 Har du tänkt på att klistra in bloggportalens mättagg i bloggen så att du kommer med på listorna på bloggportalen? Då hittar folk lättare till bloggen och du ser ett tydligare resultat. 🙂 Lycka till!!

  Kram

  /C

  http://fondofhome.blogg.se – en annorlunda inrednings-/lantlivsblogg

  Gillad av 1 person

  • Mellan raderna skriver:

   Tack så mycket, vad roligt att du tycker det! 😀 Jag registrerade mig på Bloggportalen för några veckor sedan, men jag har fortfarande inte fått något mail där de godkänner bloggen… Konstigt! Får kika närmare på det… Tack för tipset oavsett! Kramar

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s